Hvad har Jacob Gades “Tango Jalousi” med Beatles “Yesterday” at gøre?

Læsetid under 3 minutter

Tango Jalousi

Hvis man laver en simpel søgning på Jacob Gade på Spotify, vil man finde mange interessante versioner af Tango Jalousi med en varighed fra 1 til ca. 6 minutter. Talrige symfoniorkestre har indspillet den, heriblandt Wiener Philharmonikerne og vores eget “Odense Symfoniorkester”, som faktisk har en af de bedste versioner. Placido Domingo har en version, mange tangoorkestre har indspillet deres version og den findes som finsk tango.

De fleste TDj’s springer nok “Tango Jalousi” over af flere grunde og måske fordi den står forholdsvis alene og passer ikke ind i en tanda; men dette stykke tangomusik er endt med at være en vigtig del af dansk musikhistorie.

Når jeg spørger TDJ Morten Wadstrøm om hans forhold til musikstykket siger han: “Den er ualmindelig dårlig at danse tango til” og TDJ René Bøgh-Larsen siger: “Den væsentligste årsag til at jeg ikke overvejer at spille den, er nok primært dette med de varierende dansable melodipassager, men den er også ret lang”.

Tango Jalousi på vinyl 78 rpm

Før Beatles indspillede “Yesterday” var Jacob Gade den komponist, der tjente mest i royalty i hele verden. Beregnet ud fra indbetalinger af royalties siges det, at den blev påbegyndt spillet af professionelle musikere hvert eneste minut døgnet rundt 365 dage om året, medens Jacob Gade levede. Den blev skrevet i 1925 som filmmusik og ophavsretten udløber først i 2033. Jakob Gade tilbragte sine sene år i Thorøhuse ved Assens og efter sigende holdt hans skattebetaling byen kørende. Indtjeningen fra Jacob Gades Tango Jalousi har stadig stor betydning i musiklivet gennem den fond, som blev resultatet af hans testamente.

Jacob Gade startede lokalt som folkelig musiker, ligesom Carl Nielsen også gjorde det. De hjalp begge med at tjene til dagen og vejen for familien fra en ung alder. Jacob Gade spillede trompet fra han var 9 år og allerede som tiårig optrådte han som solist i Tivoli i København. Han skiftede senere til violin. Carl Nilesen fik en violin da han var seks år og som 14 årig fik han job som militærmusiker i Odense, men på trompet.

De spillede begge sammen med deres familie til lokale arrangementer og de blev begge verdensberømte, men på hver sin måde. Carl Nielsens vej gik gennem musikkonservatoriet til sine mange successer, hvor Jacob Gade fik privatundervisning og ikke samme akademiske uddannelse som Carl Nielsen; men han fik alligevel en karriere som klassisk musiker i en periode i USA og netop hjemvendt derfra, blev han chef for et 24 mands orkester, der spillede til stumfilm i Paladsteatret i København. Det sluttede, da der kom lyd på filmene. Jakob Gades royalties gjorde imidlertid, at han kunne leve et komfortabelt liv, selvom orkestret var fortid. Han komponerede samlet ca. 100 værker.

Hvor Carl Nielsen stadig dukker op på store musikscener og bliver “opdaget eller genopdaget med opførelse af Nielsens imponerende symfonier” af berømte orkestre er Jacob Gades berømmelse konstant og baseret på det ene stykke musik “Tango Jalousi”.

Jacob Gade havde oprindelig en drøm om at blive stor klassisk valsekomponist; men han skiftede spor, da han indså, at de store valsekomponisters tid var ovre. Han skrev sin første tangoinspirerede komposition i 1922.

Når man tænker på tango og Danmark, er det lidt svært at forstå, at tangoen allerede i 1925 var nået til Danmark i den form, som kun var dannet få år før, Jacob Gade skrev sit værk, ligesom det er svært at forstå, hvordan Carl Nielsen kunne skrive sin orientalske Aladdin suite uden at have været i Persien.

Jacob Gade blev aldrig Danmarks største komponist. Carl Nielsen var for stor; Men Jacob Gade er uden tvivl den danske komponist, der er kommet længst ud med sin musik “Tango Jalousi”. Mit bud er, at man stadig lytter til “Tango Jalousi” om 50 år, men næsten har glemt “Yesterday”

Når man hører navnet “Gade” kan man fristes til at tro, at der er en sammenhæng mellem Niels W Gade og Jacob Gade, men det er der ikke.

 

Jacob Gade er født i 1879 i Vejle og død i 1963 i Thorøhuse ved Assens

Om Komponist Jacob Gade: Link til hjemmesiden med info om komponist og legater

Denne post er skrevet af Ib Westersø

 

Tango Jalousie i en dansk udgave med Odense Symfoniorkester. Varighed 4:11

Tango Jalousie i en udgave med Placido Domingo, kor og orkester. Varighed 2:51

Tango Jalousie med Alfred Hause’s Tango Orchestra. Varighed 3:29

Tango Jalousie i en finsk udgave med Arja Saijonmaa. Varighed 3:16

Hvad mener du om Gade og Tango Jalousi? Skriv en kommentar. Vi vil så gerne have en debat i gang.

Forrige
Forrige

Stine Helkjær Engen - Poetisk post om sjælen i tango med tråde til før og nu

Næste
Næste

Til chatbotten Copilot - Hvad ved du om tango