Sommerfest Ulriksholm slot 2013

 

IMAG0324Traditionen tro blev sommerfesten 2013 holdt på Ulriksholm slot. Baila el tango udbyder sommerfest hhv. tangofestival hvert andet år. På den måde anvender vi ressourcerne fra foreningens medlemmer og arrangementernes deltagere alsidigt og fordelt over året.

At arrangere en sommerfest eller tangofestival er en stor mundfuld. Igen i år stod en lille arbejdsgruppe klar til de større opgaver, og mange af deltagerne bidrog undervejs, f.eks. med at tage opvasken og hente ”Slotskringlen” hos bageren. Vi takker mange gange for hjælpen - uden alle de små og store håndsrækninger, ville arbejdsgruppen være faldet omkuld i de brokadebetrukne rokoko stole, da Dj'en begyndte at spille op til milonga.

 

 

Ulriksholm slot

IMAG0289Ulriksholm slot ligger ved landsbyen Kølstrup, smukt placeret med udsigt over Kertinge nor. Vi befinder os i det nordøstfynske landskab, inderst i Kerteminde fjord, der på disse kanter er blevet til Kertinge nor.

Slottets historie kan som så meget andet Danmarkshistorie kobles med Christian d. IV og hans omsiggribende livsførelse. Vi starter dog et andet sted, nemlig hos Akeleye slægten, der helt tilbage fra 1300-tallet havde slottet/gården i besiddelse. Ulriksholms slot hed dengang Skinnerup, en storgård på 377 hektar. I begyndelsen af 1500-tallet blev gården kraftigt udbygget, og Kavalerfløjens historie kan føres omkring 400 år tilbage. Entreprenøren var Mikkel Pedersen Akeleye, der i 1507-39 var borgmester i Odense og en stor mand. Han var af adelig slægt og oparbejdede gennem livet en anseelig formue gennem købmandshandel – primært klædestof og eksport af okser. Mikkel boede i Odense, men havde flere ejendomme på Fyn, her i blandt også relationer til Egeskov slot.

 

I 1616 opkøbte Christian d. IV slottet, og i årene 1636-46 udbyggede han til et kongeligt storgods og gav det til sin og Vibeke Kruses søn, Ulrik Christian Gyldenløve. Heraf det i dag kendte navn Ulriksholm.

En pudsig detalje er Ulrik Christians efternavn; Gyldenløve var det sekundære navn, der blev tildelt de uægte børn af tidens danske konger; Christian IV, Frederik d. III og Christian V. - så havde man ligesom styr på tilhørsforholdet.

Efter Christian IV's død faldt hans elskerinde Vibeke Kruse i unåde, og hun blev ved sin død begravet på en fattiggård uden for Københavns bymure. Ulrik Christian Gyldenløve sørgede dog for at føre moderens lig til Kølstrup Kirke. Den unge Gyldenløve nåede kun at bo på slottet i få år. I 1658 døde han efter en tapper indsats i Svenskekrigen, blot 28 år gammel.

Slottet fremstår i dag, som et typisk renæssanceslot, bl.a. som følge af Christian d. IV og Ulrik Christian Gyldenløves ombygninger. Tårnet blev dog først tilbygget i slutningen af det 18. århundrede - hvad er et slot uden et tårn? Det lille eventyrslot omkranset af voldgrav og lave stenmure, er i dag fredet og ejet af Haustrup familien. Det bebos af Niels Grønbech og tilbyder bl.a. galleri, cafe og udlejning til større arrangementer.

 

Workshops v. Claudia Zimmerman og Pablo Tamburini

IMG 0999Sommerfest konceptet med åbent hus, workshops hele eftermiddagen, fælles spisning og milonga har vist sig at fungere rigtig godt. Ulriksholm slot indeholder tre sammenhængende sale i stueplan. Her kan møbler, flygler og buster af renæssancens indflydelsesrige personligheder flyttes til side, og det dansevenlige parketgulv kan indtages, som det er blevet så mange gange gennem historien.

Ved middagstid begyndte de første workshops, og igen i år var det Pablo og Claudia, der stod for løjerne. Underviserparret er kendte i det fynske tangomiljø, hvor de flere gange har undervist og givet shows på workshops og til sommerfester. Pablo og Claudia kendetegnes som nogle meget behagelige og legende instruktører, der er gode til at leve sig ind i workshop deltagernes niveau og behov.

Eftermiddagens workshops var eftertragtede, og da de svedige kursister endelig blev sluppet fri efter indlæring af nye figurer og øvelser i tempo- og stilskifte, var en tiltrængt kaffepause med slotskringle på sin plads. Dagens workshop program blev afrundet af workshops i mande/kvindeteknik, hvor akser, drejninger og trin blev rettet til hos begge køn. (Se desuden artiklen ”Hvad lærer man egentligt på mandeteknik?”)

 

 

 

Middagen

Ingen sommerfest uden den traditionelle fælles buffet. I slotskøkkenet i kælderen anrettede og arrangerede man, for så at bære skåle og fade op på anretterbordet, i det der engang må have været tekøkkenenet. Sammenbragt buffet er altid fuld af overraskelser; Er der nu nok? Tænk hvis folk kun har smør eller brød med? I år bød menuen på alt fra sushi til ribbensteg og ikke mindre end tre forskellige vandmelonsalater med feta. Den ene sal var dækket op med hvide damaskduge og guldstole, og de mange retter blev fint suppleret af barens rigelige udvalg af vine og vand. Så gjaldt det bare om at abstrahere fra salens mange malerier af mere eller mindre ukendte pudderparykker, der nidkært fulgte med i indtagelsen af denne sublime middag.

 

Milongaen

Bärbel RückerAftenens milonga stod i Bärbel Rückers tegn. Bärbel var hentet ind til sommerfesten fra København, hvor hun til dagligt driver tangofirmaet Tanzbar. Hun er en spændende DJ, der smagfuldt udvælger musikken og sammensætter tandaerne, så de passer til publikum og den stemning, dansegulvet udsender.

Og der blev danset – to af de charmerende sale udgjorde dansegulvet, og med omkring 60 sommergæster nærmede milongaen sig en intensivitet, som man ellers kun møder I Bueno Aires.

Pludselig kom Claudia og Pablo ind fra parken iført gummistøvler og paraply. Sommervejret var ikke med os, regnen kom i seriøse byger, og det havde inspireret de to legebørn, der gatecrashede milongaen med deres lille event. Snart forsvandt dog både paraply og støvler og parret gav en opvisning præget af finurlig danseglæde. Vi håber ikke det bliver sidste gang, vi kan lokke Claudia og Pablo til Fyn og Ulriksholms slot.

 

Og mens den lyse nat kom snigende ind fra slottets smukke park, blev der danset igennem, som jo er det tangodansere er bedst til; at køre på kroppens endofiner og blive ved og ved.

I slottets hal gik snakken. Med tilbageholdt åndedrag og store øre, kunne den nysgerrige høre, at Den grå dame var set på trappen! Måske var hun allerede gledet ubemærket ind på dansegulvet?

 

IMG 0978IMG 0981

Share